AnasayfaKarbon Emisyonu Nedir ve Nasıl Azaltılabilir?

Karbon Emisyonu Nedir ve Nasıl Azaltılabilir?

Basın Bültenleri
Karbon Emisyonu Nedir ve Nasıl Azaltılabilir

Günümüzün en büyük doğa sorunlarından olan hava kirliliğini azaltabilmek adına, bilim insanları çalışmalar sürdürmekte ve nasıl önlemler alınabileceğini tartışmaktadır. Hava kirliliğinin en önemli sebepleri arasında ise karbon emisyonu yer almaktadır.

Doğada oluşan karbondioksit gazının atmosfere salınmasını ifade eden terime, karbon emisyonu adı verilmektedir. Aslında karbondioksit, birçok doğal yolla da atmosfere yayılabilmektedir. En basit örnek olarak insanlar ve hayvanların solunum sırasında dışarıya verdiği gaz, karbondioksittir.

Karbondioksitin tamamen doğal yollarla dışarı verilen bir gaz olması, doğal dengeyi sağlamak için önemlidir ve atmosfere herhangi bir zararı yoktur. Fakat çeşitli endüstriyel sebeplerden dolayı ortaya çıkan karbondioksit, zararlı karbon emisyonunun açığa çıkmasına sebep olur. Bundan dolayı çevre sorunları ve küresel ısınma gibi faktörler ortaya çıkmış, iklimlerde yüksek oranda değişim meydana gelmiştir.

Karbon Emisyonu Nedir? Kaynakları Nelerdir?

Çoğunlukla insan faaliyeti sonucu ortaya çıkan karbon emisyonu, doğaya verdiği zararla bilinmektedir. Atmosferde bulunan sera gazı yoğunluğunun artması ve atmosfere salınması ile iklimler değişerek Dünya sıcaklığını artırmaktadır. İnsan kaynaklı sera gazı yoğunluğu olarak ortaya çıkan bu durumun başlıca kaynakları şunlardır:

  • Ormanlık alanların azalması
  • Sanayileşme
  • Şehirleşmenin artması
  • Hayvancılık faaliyetleri
  • Azalan yeşil alanlar
  • Sera gazı salımı

Dünya, milyonlarca yıllık varlığı boyunca karbon emisyonlarında ve sera gazlarında düzenli olarak artışlar yaşamıştır. Ancak insanoğlu ve onun endüstriyel büyüme yöntemleri, bugün tartıştığımız yapay karbon üretiminin ve sera gazı emisyonunun birincil nedeni arasındadır.

İnsanlık, doğal karbon emisyonlarını dengelemede doğa kadar başarılı değildir. Kömür, doğal gaz ya da petrol gibi fosil yakıtlar taşınırken, rafine edilirken ve kullanılırken karbon ve diğer sera gazları atmosfere salınır. Karbon salınımında artışa katkıda bulunan faktörlerden biri de araçlarda fosil yakıtların kullanılmasıdır.

Karbon Ayak İzi Nasıl Hesaplanır?

İnsan faaliyetleri sonucunda atmosfere salınan sera gazlarının karbondioksit (CO2) değerinin çeşitli metodolojiler kullanılarak ölçülmesi, karbon ayak izinin hesaplanmasıdır. CO2 emisyonları olarak adlandıracağımız bu sonuç, dünyaya birçok yönden zarar vermektedir. Bunların en önemli sonuçları ise doğal yaşamın tehlikeye girmesi, küresel ısınma ve iklim değişikliğidir.

Fosil yakıt tüketimimiz doğrudan veya dolaylı olarak CO2 emisyonlarına katkıda bulunur. Karbon emisyonları, bir işletme veya fabrikalarda ürün yapmak için elektrik kullandığında veya bir kişinin evini ısıtmak için doğal gazı tercih ettiğinde ortaya çıkar. Bu emisyonu ölçmek için kullanılan bir diğer çalışma ise karbon ayak izidir. Karbon emisyonunu azaltmak amacıyla çeşitli stratejileri ve teknikleri oluşturmak için ilk olarak emisyon miktarını belirlemek gerekir. Bu amaçla karbon emisyonu hesaplama adımları uygulanır.

Kişisel karbon ayak izinizin bir bölümünü kolaylıkla hesaplamanızı sağlayacak bazı ücretsiz çevrim içi hesaplayıcılar bulabilirsiniz. Bu web siteleri, çeşitli verileri kullanarak hesap yapmadan önce yeme alışkanlıklarınız, ulaşım tercihleriniz, ev büyüklüğünüz, ısınma ihtiyaçlarınız ve ev aletleriniz hakkında size özel sorular sorar. Hesaplamanın doğru olması için tüm soruların cevaplarının açık ve net bir şekilde veriliyor olması gerekmektedir.

Küresel Isınma ve İklim Değişikliğinde Karbon Emisyonu

Sera gazları atmosferde biriktikçe ve dünyanın sıcaklığı arttıkça, iklim değişikliği meydana gelir. Dünya, bu durum tarafından ciddi şekilde tehdit altında kalmaktadır. Karbon emisyonlarında azalma olmadığı takdirde temel yaşam alanlarımızı kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırız. Bitki türleri, hızla artan karbon emisyonları tarafından tehdit edilecek ve hayati besinlerin yetiştirilmesi bile daha zor hale gelecektir. Sonunda ise gıda güvenliğimiz ciddi tehditlerle karşılaşacaktır.

Karbon emisyonu sonucunda ortaya çıkan iklim değişikliği ile ormansızlaşma, yaşam alanlarının kaybı ve salgınlar artacaktır. Toprak kayması, sel ve fırtına gibi doğal afetlerin sıklığındaki artış, mevsimsel döngülerde ve iklim dengesinde bozulmaları meydana getirecektir. Tüm bu durumlardan kaçınmak için ülkeler karbon emisyonunun azaltılması yoluna gitmektedir.

Karbon Emisyonu Nasıl Azaltılır?

Sera gazları, iklim değişikliğine katkıda bulunan birincil faktörlerden biri olduğundan, karbon emisyonlarının azaltılması çok önemlidir. Yükselen deniz seviyeleri, hava olayları, azalan su kaynakları ve artan sıcaklıklar, doğal yaşamın yanı sıra tarım ve ekosistemler üzerinde de olumsuz etkilere sahiptir. Eğer emisyon oranları azaltılmazsa bu sonuçlar daha da ağırlaşacaktır.

Ek olarak sağlık sorunları, azalan gıda güvenliği, zorunlu göç ve mali kayıplar gibi bir dizi problemler artacaktır. Karbon emisyonlarını azaltarak dünyayı sürdürülebilir bir yer haline getirmek, bazı önemli adımlar atmayı gerektirir. Bu oranı azaltmak için küresel krize sebep olan faktörlerin belirlenip çevre dostu alternatifleriyle değiştirilmeleri yoluna gidilebilir. Bunun için bazı seçenekler şöyle sıralanabilir:

Sürdürülebilir Ulaşım Seçenekleri

Karbon emisyonuna yol açan en büyük etkenlerden biri de ulaşım araçlarıdır. Bu araçlardan çıkan egzoz gazları, doğada yüksek oranda zararlı etki oluşturur. Bu zararlı etkiyi azaltmak amacıyla daha sürdürülebilir ulaşım seçenekleri tercih edilebilir.

Bu sebeple sürdürülebilir ulaşım seçenekleri, karbon emisyonlarının düşürülmesinde çok önemlidir. Daha fazla bisiklet ve elektrikli araba kullanımı, bu açıdan çok önemlidir. Ulaşım sonucu ortaya çıkan karbon emisyonlarını düşürerek, temiz ve sürdürülebilir bir ulaşım sistemi geliştirilebilir. Ek olarak akıllı trafik yönetimi ve erişilebilirlik odaklı şehir planlama teknikleri gibi stratejiler de kullanılabilir.

TRAGGER’ın sunduğu özel elektrikli araç modelleri, egzoz gazı saçmadan doğa dostu bir özellik sunmaktadır. Bu araçların hem üretiminde hem de kullanımında çevreye minimum zararla ulaşım sağlanabilir. Siz de çevre dostu bir seçenek tercih etmek isterseniz, %100 yerli ve milli elektrikli araçlarımızı değerlendirerek sürdürülebilirliğe katkıda bulunabilirsiniz.

Geri Dönüşümü Artırma

Geri dönüşümü artırma, karbon emisyonlarının düşürülmesi için çok önemlidir. Bu alternatif, atıkların yeniden kullanılmasını mümkün kılar ve yeni üretim için gereken ham madde miktarını azaltır. Kâğıt, plastik, cam ve metal gibi maddeleri geri dönüştürmek, daha az enerji ve kaynak kullanarak doğal kaynakların korunmasına yardımcı olur. Atık yönetimi prosedürleri, bilinçlendirme programları ve iyileştirilmiş geri dönüşüm altyapısı, çevre üzerindeki olumsuz etkileri azaltarak karbon emisyonlarını azaltır ve sürdürülebilir bir yaşama katkı sağlar.

Yenilenebilir Enerjilerin Kullanıldığı Teknolojiler

Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı yoluyla karbon salınımını azaltan teknolojiler çok önemlidir. Güneş, rüzgâr, hidroelektrik ve biyokütle gibi yenilenebilir kaynaklar; daha az fosil yakıt kullanarak karbon emisyonlarını azaltır. Temiz ve sürdürülebilir enerji, güneş ve rüzgâr enerjisi gibi kaynaklardan sağlanmaktadır. Bu teknikler, çevreyi tehlikeye atmadan enerji üretebilir ve kaynakları tüketmeden sürdürülebilir bir şekilde kullanılabilir.

Karbon açığa çıkaran kaynaklara bağımlılığı azaltmak ve yenilenebilir enerji teknolojisini benimsemek, endüstrilerdeki üretim eğilimlerini de değiştirerek küresel ısınmaya karşı mücadeleyi ilerletir. Bu çerçevede üretilen araçlar enerji verimliliği ile birleştiğinde, karbon emisyonlarının düşürülmesine önemli ölçüde katkıda bulunur. Yenilenebilir enerji kaynağı kullanımı sağlayan TRAGGER’ın elektrikli hizmet araçları, karbon emisyonunun azaltılmasında önemli rol alır. Düşük karbon emisyonu sağlayan bu araçlar, doğa dostu yapıları ile oldukça avantajlıdır.

Önceki yazımıza https://tragger.com.tr/blog/detail/araclarin-cevre-kirliligine-etkisi/ linki üzerinden ulaşabilirsiniz.