AnasayfaAraçların Çevre Kirliliğine Etkisi 

Araçların Çevre Kirliliğine Etkisi 

Basın Bültenleri
Araçların Çevre Kirliliğine Etkisi 

Araçların çevre kirliliğine etkisi yadsınamayacak kadar büyüktür. Ayrıca bu kirlilik, insan yaşamını da doğrudan etkilemektedir. Gerekli önlemlerin alınması adına birtakım çalışmalar yapılsa da ne yazık ki henüz yeterince bilinçli bir toplumun yetişmediği söylenebilir. Bu içerikte araçların çevre kirliliğine etkisi ve ne gibi önlemler alınabileceğine dair tüm bilgileri sizlerle paylaşacağız.

Araçlar, egzoz ve yakıt sebebiyle çevreye zararlı gazların salınmasına neden olur. Bu gazlar, sera gazında yoğunluğun artmasına neden olurken iklim değişiklikleri de meydana gelir. Yakın tarihte karşılaşılan sıcaklığın artması ve buzulların erimesi gibi olaylar, araçların çevreye vermiş olduğu zararlardan dolayı ortaya çıkan etkenlerden sadece birkaç tanesidir.

Örnekleri artırılabilecek olan zararlar, bazı önlemler alınması takdirde büyük ölçüde azaltılabilir. Hem insanların hem de firmaların yapacağı birtakım değişiklikler, dünyayı daha yaşanabilir bir hâle getirebilir. TRAGGER ailesi olarak bu bilinçle faaliyet gösteriyor, sorumluluğumuzu yerine getirmek adına doğaya zarar vermeyen araçların satışını gönül rahatlığıyla gerçekleştiriyoruz.

Yakıt Seçimi

Benzinli araç kullanıcılarının dikkat etmesi gereken başlıca etken, yakıt seçimidir. Yakıtların tamamı çevreye yaymış olduğu gazlardan dolayı kirliliğe neden olur. Genel itibariyle ele alındığında ise LPG’nin çevreye daha az zarar verdiği bilinmektedir.

Araçların çevre kirliliğine etkisi, yakıt seçimine dikkat edilmesiyle birlikte azaltılabilir. Aynı zamanda yakıt tüketimi de dikkat edilmesi gereken unsurlardan biridir. Araçların taşıma kapasitesine göre yük ya da yolcu alması, yakıt tüketimini azaltır ve çevreye yayılan olumsuz etkileri en aza indirir.

Egzoz Gazına Dikkat

Araçların çevre kirliliğine etkisi; taşıtlardan karbon monoksit, azot oksit, hidrokarbon ve kurşun yayılmasıyla gerçekleşir. Bu etkiyi büyük ölçüde azaltacak etken ise çevreyi egzoz gazına mümkün olduğunca daha az maruz bırakmaktır. Peki, bunu nasıl yapabiliriz?

  • Uzun vadede toplu taşıma araçları tercih edildiğinde kişi başına düşen karbon salınımı azalmaktadır.
  • Yakın mesafelere araç ile gitmemeye özen gösterilmelidir.
  • Arabaların zararlarının azaltılması için bisiklet kullanımına ağırlık verilmelidir.
  • Çevre kirliliğine neden olmayan elektrikli araçlara daha fazla rağbet gösterilmelidir.

Çevre kirliliği, uzun vadede insan sağlığı için ciddi bir tehdittir. Aynı zamanda birçok farklı hastalığa da sebep olmakta ve özellikle kanserin artmasıyla kendini göstermektedir. Bu ve benzeri durumlara sebebiyet vermemek adına hayatımızda ufak değişiklikler yaparak dünyayı daha yaşanabilir bir hâle getirmemiz mümkündür.

Karbon Emisyonu

Karbon emisyonu, insan kaynaklı faaliyetlerin sonuçlarından biri olarak karbonun atmosfere salınmasını ifade eden bir kavramdır. Sanayileşme, enerji talebinin sürekli artıyor olması ve şehirleşme hayatının giderek yaygınlaşması gibi faktörler, çevre kirliliğine doğrudan neden olmaktadır. Araçların çevre kirliliğine etkileri arasında karbon emisyonu ilk sıralarda yer almaktadır.

Karbon emisyonunun doğaya vermiş olduğu zarar, sera gazını ortaya çıkarması ile başlar. Sera gazı, atmosferin iç yüzeyini kaplamaya başladığında güneşten gelen ışınların geri yansımasını engellemektedir. Bu durum, doğrudan dünya üzerindeki sıcaklığı artırır ve iklim sorunlarına neden olur. Deniz seviyesinin yükselmesi, buzulların erimesi ve bölgesel hava akımlarındaki olumsuzlukların başlıca sebebi, karbon emisyonudur. Bu zararlar, günümüzde “karbon ayak izi” olarak adlandırılmakta ve pek çok insan bunu azaltmak adına çeşitli önlemler almaktadır.

Yakıt tüketimi ve egzozun zararlarını en aza indirmek için her insanın üstlenmesi gereken birtakım sorumluluklar vardır. Örneğin, araç teknolojileri geliştiği için günümüzde toplu taşıma araçlarını tercih etmek çok daha kolaydır. Aynı zamanda elektrikli araçlar da çevreye zarar vermeyen özelliklere sahiptir. TRAGGER olarak dünyadaki tüm canlıların sağlıklı bir yaşam sürmesi adına elektrikli araçlarımızı doğaya zarar vermeyecek nitelikler ile satışa sunuyoruz.

Gürültü Kirliliği

Araçların çevre kirliliğine etkisi, gürültü kirliliğiyle de kendini göstermektedir. Gürültü, insanların hem sağlığını hem de davranışlarını etkileyen olumsuz bir faktördür. Bu kirliliğin sebep olabileceği bazı sağlık sorunları ise şu şekildedir:

  • Kulak çınlaması
  • Duyma kaybı
  • Uyku bozuklukları
  • Hipertansiyon
  • Saldırganlık
  • Sinir
  • Stres
  • Kulak uğuldaması

Yukarıda yer alan sağlık sorunlarının tamamı, kısa vadede ortaya çıkabilir. Uzun vadede ise ciddi ruhsal bunalımlar, panik atak ve unutkanlık gibi rahatsızlıklar meydana gelmektedir. Gürültü kirliliği, hava kirliliği kadar gündeme gelmese de etkileri son derece tehlikeli boyutlardadır.

Gürültü kirliliği yaratan etkenler hakkında bilgi sahibi olmak, olumsuzlukları gidermek adına önemli bir adımdır. Peki, gürültü kirliliğinin sebepleri nelerdir? Bu sorunun cevabı için aşağıda yer alan maddelere göz atabilirsiniz.

  • Gürültülü ulaşım sistemleri
  • Sanayi ve yerleşim alanlarının yakın mesafede olması
  • Sirenli araçlar
  • Yapım ve onarım çalışmaları
  • Egzoz sesleri

Araçlar, egzozlarından çıkan seslerden dolayı şehir yaşamında gürültüye sebep olur. Hepsi için aynı durum geçerli olmasa da birçok aracın sesi rahatsız edici boyuttadır. Son yıllarda popülerlik kazanan elektrikli araçlar ise hava kirliliğinin önüne geçmesinin yanı sıra gürültü kirliliğine de neden olmaz.

Su Kaynaklarına Etkisi 

Bilindiği üzere tatlı su kaynaklarının büyük kısmını buzullar oluşturur. Buzulların erimesi, su kaynakları için ciddi bir tehdittir. Aynı zamanda iklim değişiklikleri de kuraklığa neden olmakta ve su kaynaklarını giderek azaltmaktadır. Bu süreçte araçların çevre kirliliğine etkisi, karbon salınımıyla ortaya çıkar. Tüplü ve benzinli araçlar, doğaya zarar verecek birden fazla gazın aynı anda salınmasına neden olur.

Araçlardan yayılan gazlar, zamanla iklim değişikliklerine neden olacak faktörleri doğurur. Haliyle küresel ısınmaya zemin hazırlanır ve kuraklık meydana gelir. Yağışların azalması, buzulların erimesi ve barajların boşalması gibi sorunların tamamı, su kaynaklarının tükenmesine neden olmaktadır. Geleceğin en büyük sorunu olarak görülen su kaynaklarının tükenmesi, tüm canlıların yaşamını tehdit eden ciddi bir durumdur.

Bitkilere ve Doğal Yaşama Etkisi

Araçların çevre kirliliğine etkisi hakkında üzerinde durulması gereken konulardan biri, bitkilere vermiş olduğu zarardır. Trafik yoğunluğu, her geçen gün doğadaki ağır metallerin miktarını artırır. Ağır metal kirliliği ise dünya üzerinde birçok olumsuz etkiye sebep olmaktadır.

Tıbbi atık taşıma araçları gibi birçok araçtan yayılan ağır metaller, önce kuru ve yaş birikimle toprağa karışır. Ardından yüzeysel sulara karışan ağır metaller, son olarak yeraltı sularına da karışmaktadır. Ekolojik dengeyi sarsan bu durum, birçok canlının ölümüne sebep olur.

Araçların Çevre Kirliliğine Olan Etkisini Azaltmak için Neler Yapılabilir? 

Araçların çevre kirliliğine etkisi, gerekli önlemlerin alınmasıyla birlikte en aza indirebilir. Bu noktada her insanın yaşamında dikkat edebileceği bazı noktalar bulunur. İşte o noktalar:

  • Toplu taşıma araçlarını tercih etmek
  • Yakıt seçimlerine dikkat etmek
  • Egzozlarda ek parça kullanımı
  • Hava yolu taşımacılığı yerine kara yolu ya da deniz yolunu tercih etmek
  • Elektrikli araç ya da bisiklet kullanımı

Günümüzde ulaşım ihtiyacını karşılamak için elektrikli araçları tercih etmek son derece doğru bir yaklaşımdır. Elektrikli araçların çevreye yararları, geniş bir perspektiften ele alınması gereken bir konudur. Ancak kısaca açıklamak gerekirse normal araçların doğaya vermiş olduğu zararların hiçbirine neden olmadığı gönül rahatlığıyla belirtilebilir.

Sadece kişisel ulaşımlar için değil, iş amaçlı olarak da elektrikli araçların tercih edilmesi mümkündür. Örneğin; elektrikli hasta taşıma aracı gibi farklı birçok araç, TRAGGER tarafından satışa sunulur. Siz de seçimlerinizi değiştirerek hayati önem taşıyan kaynaklarımızı korumak adına bir adım atabilir, web sitemizde yer alan elektrikli araç modelleri arasından dilediğinize sahip olabilirsiniz.

Önceki yazımıza https://tragger.com.tr/blog/detail/fabrikalarda-verimlilik-arttirmak-icin-oneriler/ linkinden ulaşabilirsiniz.