AnasayfaElektrikli Araç Türleri Nelerdir?

Elektrikli Araç Türleri Nelerdir?

Basın Bültenleri
Elektrikli Araç Türleri Nelerdir?

Günümüz dünyasında elektrikli araçlar; düşük emisyonlu ve enerji verimli alternatifler olarak giderek popüler hâle gelmektedir. Bu araçlara sahip olmak; çevreci sürüş keyfi, kullanım kolaylığı, düşük bakım ve işletme maliyetleri gibi pek çok avantaj sağlar. Bunun yanı sıra çok çeşitte elektrikli araç türleri bulunduğu için alım yapılacağı zaman bilgi sahibi olunması gerekmektedir.

Elektrikli Araçların Avantajları ve Dezavantajları

Elektrikli araç türleri, dizel olanlara göre çok daha avantajlı olduğundan kullanımı son derece yaygınlaşmıştır. Söz konusu araçların sunduğu avantajlardan bazıları şu şekildedir:

  • Düşük emisyon: Yalnızca hareket esnasında elektrik ürettiği için hava kirliliğine neden olmaz.
  • Yüksek enerji verimi: Benzin ya da dizel gibi yakıtların yanma sürecinde kaybedilen enerjiyi azaltır.
  • Düşük işletme maliyeti: Az maliyetlidir. Çünkü elektrik enerjisi daha ucuzdur ve araçlar için gerekli olan bakım da aynı oranda azdır.
  • Hızlı şarj olanağı: Şarj istasyonları aracılığıyla hızlı bir şekilde şarj edilebilir.
  • Sessiz çalışma: Hareket esnasında sessiz bir şekilde çalışır.

Yukarıda listelenen maddelerin yanı sıra elektrikli araç türlerinin güvenilir ve çevreye duyarlı olması gibi özellikleri de mevcuttur.

Elektrikli araç çeşitleri, piyasada bulunan her araç çeşidi gibi birtakım dezavantajlara da sahiptir. Bu dezavantajlar için aşağıda yer alan liseye göz atabilirsiniz.

  • Menzil: Elektrikli araçların menzili benzin ya da dizel araçlara göre daha kısıtlıdır. Bu nedenle uzun mesafeler için elektrikli araçlar çok da uygun değildir.
  • Pahalılık: Elektrikli araçlar, benzin ya da dizel araçlara göre çok daha pahalıdır. Bu durum, elektrikli araçların yaygınlaşmasının önüne geçen bir engel olarak değerlendirilebilir.
  • Şarj istasyonlarının yaygın olmaması: Elektrikli araçların şarj istasyonlarının yaygın olmaması, kullanımını zorlaştırabilir.
  • Batarya ömrü: Elektrikli araçların batarya ömrü, benzin ya da dizel araçların motorlarına göre çok daha kısadır. Bu nedenle batarya değiştirmek, maliyetli olabilir.

Elektrikli araç satın almadan önce yukarıda listelenen maddelerde yer alan sebeplerin de göz önünde bulundurulması son derece önemlidir. Bunun yanı sıra ilgili maddelerde bahsi geçen dezavantajların giderilmesi için yapılan çalışmaların hızla devam ettiğini söylemek de mümkündür.

Elektrikli Araç Türleri

Elektrikli araç türleri, elektrikli mobilite teknolojilere kapı aralamaktadır. Bu alanda yaşanan gelişmeler, otomobil üreticilerinin genişleyen bir ürün yelpazesi sunma gerekliliğini de beraberinde getirmektedir. Elektrikli araç türleri şu şekilde sıralanabilir:

Yakıt Hücreli Elektrikli Otomobiller (FCEV)

Yakıt hücreli elektrikli otomobiller (FCEV), hidrojen yakıtını kullanarak elektrik üretir. FCEV, hidrojen yakıtını bir yakıt hücresinde elektrikle oksijen arasında bir reaksiyon yaparak üretebilir. Bu elektrik, otomobilin elektrik motorunu çalıştırmak için kullanılır. FCEV, emisyonsuz bir sürüş deneyimi sunar ve sadece su buharı olarak atık üretir.

Hafif Hibrit Elektrikli Otomobiller (MHEV)

Hafif hibrit elektrikli otomobil (MHEV), benzinli ya da dizel motor ile elektrik motoru ve bir şarj edilebilir lityum iyon pil sistemini birlikte kullanır. Elektrik motoru, benzinli ya da dizel motora ekstra güç sağlamak veya otomobilin hareket hâlindeyken şarj edilmesine olanak sağlamak için kullanılır.

MHEV, daha düşük emisyonlu ve verimli bir sürüş deneyimini mümkün hâle getirir. Ancak tam hibrit elektrikli otomobillere (PHEV) ya da tamamen elektrikli otomobillere (EV) göre daha az elektrikli sürüş sağlar.

Plug-in Hibrit Elektrikli Otomobiller

Plug-in Hibrit Elektrikli Otomobiller (PHEV)

Plug-in hibrit elektrikli otomobiller (PHEV), bir hibrit elektrikli otomobil (HEV) türüdür. PHEV, benzinli ya da dizel motor ile bir elektrik motorunu ve bir şarj edilebilir lityum ion pil sistemini birlikte kullanır. Aynı zamanda PHEV, araç içinden ya da haricî bir elektrik prizinden şarj edebilir.

Bu, kullanıcılara elektrikli bir sürüş deneyimi için daha fazla seçenek sunar. Ayrıca PHEV, daha düşük emisyonlu ve verimli bir sürüş deneyimini de mümkün kılar. Ancak PHEV için şarj enfrastrüktürünün yetersizliği hâlâ bir sorun olarak görülmektedir.

Tamamen Elektrikli Otomobiller

Tamamen Elektrikli Otomobiller (BEV)

Tamamen Elektrikli Otomobil (BEV), sadece elektrik enerjisi kullanarak çalışan araçlardır. BEV, bir elektrik motoru ve bir şarj edilebilir lityum ion pil sistemi kullanır. Söz konusu araçlar, bir elektrik prizi yardımıyla şarj edilebilir. Bunun yanı sıra sadece elektrik ile hareket ettiklerini belirtmekte de fayda vardır.

BEV, emisyonsuz bir sürüş deneyimi sunar. Ayrıca sadece su buharı olarak atık üretme özelliğine de sahiptir. Ancak BEV için de şarj enfrastrüktürünün yetersizliği ve şarj etme süresinin uzunluğu bir dezavantaj olarak değerlendirilmektedir.

Hibrit Elektrikli Otomobiller (HEV)

Hibrit Elektrikli Otomobiller (HEV) hem benzinli veya dizel motor hem de elektrik motoru kullanarak çalışır. HEV, bir benzinli veya dizel motor ile bir elektrik motorunu ve bir şarj edilebilir lityum-ion pil sistemini birlikte kullanırlar.

Elektrik motoru, benzinli veya dizel motora ekstra güç sağlamak veya otomobilin hareket halindeyken şarj edilmesine olanak sağlamak için kullanılır. HEV, daha düşük emisyonlu ve daha verimli sürüş deneyimi sunar. HEV özellikle benzinli veya dizel motorların çalıştığı kısa mesafelerde daha az yakıt kullanır ve daha yüksek bir verimlilik sağlar.

Elektrikli Araçların Kullanıldığı Alanlar

Elektrikli araçlar türleri çeşitli amaçlar için kullanılabilir. Söz konusu araçların tercih edildiği alanlar ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Personel Taşımacılığı: Elektrikli otomobiller, özellikle kısa mesafeler için ideal bir seçenektir. Ayrıca şehir içinde sürüş yaparken düşük emisyonlu bir seçenek de sunar.
  • Nakliye ve Ticaret: Elektrikli kamyonlar ve tırlar, nakliye ve ticaret işletmeleri için daha düşük maliyetli ve verimli bir seçenek olarak değerlendirilebilir.
  • İşletmeler: Elektrikli minibüs ve araçlar, işletmeler için personel veya ziyaretçi taşımacılığı için kullanılabilir.
  • Hizmetler: Elektrikli hizmet aracı, çevre dostu yapısı sayesinde sıklıkla tercih edilir. Elektrikli atık toplama araçları, zabıta arabaları, ambulanslar, itfaiye arabaları ya da çekiciler buna örnek olarak verilebilir.
  • Endüstri: Elektrikli araç türleri, endüstri için çevre dostu ve verimli bir seçenek olabilir.

Elektrikli araç türleri, özellikle şehir içi taşımacılıkta son derece popüler bir hâle gelmiştir. TRAGGER Pro serisi ile birlikte yukarıda listelenen alanlarda kolaylıkla hizmet verilebilmektedir.

Önceki yazımıza https://tragger.com.tr/blog/detail/elektrikli-hizmet-arabalarinin-bakimi-ve-onarimi/ linkinden ulaşabilirsiniz.