AnasayfaFabrika Depo Düzeni Nasıl Olmalı?

Fabrika Depo Düzeni Nasıl Olmalı?

Basın Bültenleri
Fabrika Depo Düzeni Nasıl Olmalı?

Fabrika depo düzeni, iş süreçlerin kaliteli bir şekilde sürdürülebilmesi için son derece önemlidir. Depolarda uygulanan yanlış yerleşim tasarımı, beklenenden daha fazla zorluk çekilmesine yol açabilir. Durum böyleyken kurulum sürecinde düzenin doğru biçimde sağlanması, işleyiş esnasında verimli çalışmaya imkân tanır.

Fabrika depolarında düzeni sağlama aşamasından önce yapılması gereken, işe uygun ölçülere sahip alanların seçilmesidir. Depo alanı belirlendikten sonra en iyi şekilde verim almak için düzenlemeler yapılmalıdır. Fabrikalarda kullanılan taşıma araçları, düzenin devamlılığına ciddi şekilde katkı sağlar.

Yapılacak düzenlemelerle iş faaliyetlerinizi aksatmayacak şekilde ürün ve eşyalarınızı depolamalısınız. Her ürünün yerini belirleyerek ve aynı ürünün yenileri üretildikçe belirlediğiniz alana koyarak rahat edebilirsiniz. Yoğun şekilde imal edilen mallar için daha büyük bölümler ayırmak kritik bir noktadır. Böylece karışıklığın önüne geçebilirsiniz.

Malların yerleşimini yaparken erişimi zorlaştırmamalısınız. Fabrika depo düzeni noktasında raflara veya belirlenen alanlara koyulan ürünlerin rahatça alınması, iş yükünü azaltır. Depoladığınız ürünler aynı zamanda kolay sayılabilir şekilde olmalıdır. Envanter ve kontrol süreçlerinin hızlıca tamamlanması adına malların görülebilir ve düzenli olması çok önemlidir.

Depo Yönetim Sisteminin Önemi

Fabrika depo düzeni yönetiminde sistemin sürekli olarak işler vaziyette olması gerekir. Deponun içerisindeki iş gücüyle birlikte envanter sayımları ve alanın kontrolü düzenli bir şekilde yönetilmelidir. Bu durum işlerinizin pratik şekilde ilerlemesini sağlar. Müşteriler tarafından verilen siparişlerin daha kolay hazırlanması ve siparişlerin tam olarak karşılanması sistemli hareket edilmesiyle mümkün olur.

Fabrikaların depolarında gerçekleştirilen faaliyetleri kontrol altında tutmak için depo yönetim sistemine kesinlikle ihtiyaç vardır. Depo yönetimine gerekli önem verilirse, kalitenizi müşterilerinize daha kolay gösterebilirsiniz. Ürünler elinizde olmasına rağmen karışıklık içinde bulamayabilir ve zarar edebilirsiniz. Bu karışıklığın önüne geçebilmek için deponuzu doğru yönetmelisiniz.

Depolarınız için elektrikli hizmet araçları olan ve fabrikalarda kullanılan taşıma araçları tercihi yapmak süreçlerinizi hızlandırır. Bu araçlar düzenin sağlıklı bir biçimde devam etmesinde yardımcı olup taşıma işlerini kolaylaştırır. Depo alanları arasında yapılacak mal transferi ve sipariş hazırlanması için taşıma araçları oldukça faydalıdır.

Depo Nasıl Yönetilir?

Depo Nasıl Yönetilir?

Deponun etkin bir şekilde yönetilmesi için düzen olmazsa olmazdır. Üretim mallarının saklama koşullarına uyularak belirli alanlara yerleştirilmesi şarttır. Yönetilebilir bir depo için öncelikle planınızı yapın. Alanın tamamını doğru şekilde kullanırsanız, maliyet ve emek açısından kâr edersiniz. Depoların yönetilmesi için dikkat edebileceğiniz detayları aşağıda bulabilirsiniz:

  • En çok satışı yapılan ürünlerin stokları için geniş bölümler ayrılmalıdır. Fabrika depo düzeni için yoğun hareketliliğe sahip ürünlere ulaşım ekstra kolay olmalıdır.
  • Satılan ürünlere göre belirli zamanlarda yer değişimi yapmak faydalı olur. Özellikle mevsimsel şartlar doğrultusunda satış oranları değişen ürünlerin stoklarını önceden arttırmak veya düşürmek gerekir.
  • Depolarda, insanların ihtiyaçları ve yoğunlaştıkları mallara göre yeni düzenler kurulmalıdır. Gereksinimler zaman içerisinde değişebileceğinden bu duruma uygun şekilde aksiyon alınmalıdır. İlk kurduğunuz düzen başta işleyebilir fakat sonra farklı hamle yapma gerekliliği doğabilir.
  • Depoda çalışan personellere gerekli eğitimler verilmelidir. Envanter ve kontrol aşamalarında bilinçli şekilde hareket edebilir hâle gelen personeller, sorunları başlamadan çözecektir.

İçinde bulunulan dönem, faaliyetlerinize yön verebilir. Bugün çok fazla üretilen ürünler başka zaman hiç üretilmeyebilir. Şartlara uyum sağlamak için belirli aralıklarda depo düzeni gözden geçirilmeli ve gerekiyorsa, yeni düzenlemeler yapılmalıdır.

Depo Düzenleme Teknikleri

Depo düzenleme teknikleri arasında fabrikalarda kullanılan taşıma araçları dikkatleri üzerine çeker. TRAGGER olarak fabrikalarınız için taşıma araçlarını %100 elektrikli ve çevre dostu bir şekilde kullanımınıza sunuyoruz. Taşıma araçlarımız sayesinde fabrikanızın içinde düzeni daha kolay sağlayabilirsiniz. Ürünlerin taşınmasını hiç olmadığı kadar kolay hâle getiren araçlarımızdan dilediğiniz şekilde faydalanabilirsiniz.

Fabrika depo düzeni sağlanmasına verdiği destekle ön plana çıkan Pro ve Transfer serisi araçlarımızla tanışmanızı tavsiye ediyoruz. Üretilen ürünleri depolara istiflerken ve müşteri siparişlerini kontrollü bir şekilde ayarlarken bu araçlarla hızınıza hız katabilirsiniz. Son derece güvenli oluşu araçlarımızın bir diğer önemli özelliğidir. Yüksek manevra kabiliyeti sayesinde kısa sürelerde işlerinizi halledebilirsiniz. İhtiyaçlarınıza göre ayarlanabilen şekillerde olan elektrikli taşıma araçlarımızı tercih edebilirsiniz.

Araçların kompakt boyda olması kullanışlılığını artırır. Kasa bölümünü dilediğiniz gibi kullanarak hem ürün taşıma hem de ulaşım için rahatlıkla kullanabilirsiniz. Düşük karbon emisyonuyla araçlarla atık toplama imkânınız bulunur. Araç kullanımıyla birlikte bazı düzenleme teknikleri aşağıdadır.

Ürünlerinizi Mutlaka Gruplandırın

Depo yönetiminde ürünlerin gruplandırılması elde edeceğiniz faydaları arttırır. Ürünlerin türü, büyüklüğü, muhafaza koşulları ve gördüğü taleplere göre gruplandırmanız fazlasıyla işinize yarar. Üretim miktarı gruplandırma için sizi yönlendirebilir. Fabrika depo düzeni noktasında fazla üretilen malları ön planda ve erişilebilir şekilde dizmeniz sipariş toplama hızınızı doğal olarak arttırır. En önemli nokta, kolay şekilde ayrım yapmak için ürün şartlarına uyarak kendinize göre gruplandırmaktır.

Ürünlerinize İsimlerini Yazın ve Barkodlama Sistemini Kullanın

Gruplamalarını tamamladığınız ürünlerin üzerine isimlerini ve temel özelliklerini yazarak bulma sürecini hızlandırabilirsiniz. Aynı zamanda barkod eklenen ürünler daha kolay tespit edilir. Cihaz yardımıyla barkod taraması yaparak ürün ismi ve tüm detayları kolayca görebilirsiniz. Uygulayacağınız bu tekniklerle ürünlerin yeri ve nitelikleri hakkında ezber yapmanıza gerek kalmaz ve doğru ürünü kolayca bulabilirsiniz.

Organize Raf Sistemlerini Tercih Edin

Fabrika depo düzeni için kullanılması gereken diğer bir teknik, rafların ürün ve depoyla uyumunun sağlanmasıdır. Raf sisteminin doğru şekilde kurulması ve ürün kapasitesini kaldırması gerekir. Rafların ürün güvenliği noktasında yeri oldukça önemlidir. Montaj süreci titizlikle yürütülmeli ve depoya en uygun raflar kullanılmalıdır. Organize raf sistemleri sayesinde depo düzeninizi pratik şekilde tamamlayabilirsiniz.

Depo Navigasyonu Oluşturun

Depo düzeni için navigasyon haritaları oluşturmak, iş gücüne büyük oranda katkı sağlar. Fabrikalarda kullanılan taşıma araçları içerisine yerleştirilebilecek navigasyon sistemiyle çalışanlarınız depoda işlerini daha çabuk tamamlar. Bu sistem için ürünlerle birlikte raf bölümlerini isimlendirebilir ve tabelalar yerleştirerek süreçleri hızlandırabilirsiniz.

Hijyen ve Temizlik Kurallarına Özen Gösterin

Deponuzun düzenli olması kadar temizlik işlemlerinin aksatılmaması da gerekir. Rutin aralıklarla rafların temizlenmesi önemlidir. Depo alanlarının temiz tutulması ve fazladan eşyaların bulundurulmaması iş akışına katkı sağlar. Çalışanlarınızın rahat şekilde çalışması ve ürünlerinizin hijyenik açıdan risk teşkil etmemesi için temizliğe gereken önem verilmelidir.

Depo Araçlarının Bakımı

Fabrika depo düzeni noktasında yapılan uygulamalarla birlikte fabrika içi taşıma araçlarında gerekli bakımların yapılması gerekir. Bakımların aksatılmadan yapılması, işlerin sekteye uğramamasını sağlar. Herhangi bir sorunla karşılaşmadan önce tamamlanan bakım işlemleri için en baştan önlem alınmış olunur. Araçlarda değiştirilmesi gereken parçaların yenilenmesi veya arızalara sebep olabilecek hataların tespit edilmesi, araçların ömrünü ekstra uzatır.

TRAGGER web sitemiz üzerinden servis ve bakım hizmetlerimizin detaylarına ulaşabilirsiniz. Gerekli testler sonucunda donanım seviyesi yükseltilen araçlarımız için belirli aralıklarla bakım yapılması yararlı olacaktır. Kullanım yoğunluğu ve şekillerine göre varsa yapılan hatalar sizlere aktarılır. Araç kullanırken uyulması gereken kurallar ve dikkat etmeniz gerekenleri teknik servis ekibimiz sizinle paylaşır.

Elektrikli araçlarımız üstün performansıyla fabrika depo düzeni için daima yanınızda. Tamamen yerli üretim araçlarımızı bayilerimiz aracılığıyla inceleyebilir ve detaylı bilgi alarak sipariş verebilirsiniz.

Önceki yazımıza https://tragger.com.tr/blog/detail/baglantili-arac-teknolojileri/ linkinden ulaşabilirsiniz.