AnasayfaElektrikli Hizmet Araçlarının Soğutma Sistemleri

Elektrikli Hizmet Araçlarının Soğutma Sistemleri

Basın Bültenleri
Elektrikli Hizmet Araçlarının Soğutma Sistemleri

Elektrikli araçlar, son derece donanımlı bir sisteme sahiptir. Söz konusu araçların sahip olduğu bu sistem, pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Sıklıkla araştırılan konular arasında elektrikli hizmet araçlarında soğutma sistemi de yer almaktadır. Eğer siz de bu araçların soğutma sistemleri hakkında detaylı bilgi edinmek isterseniz içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.

Teknolojinin gelişmesiyle ortaya çıkan elektrikli hizmet araçları, diğer motorlu araçlara kıyasla çok daha farklı özelliklere sahiptir. Genel olarak bu araçların avantajları ise aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • Yakıt yerine yenilenebilir enerji kaynakları kullanırlar.
  • Egzoz dumanı olmadığı için karbon salınımına sebep olmazlar.
  • Son derece sessiz bir şekilde kullanılabilirler.

Araçlarda yer alan soğutma sistemi, motorun çok daha verimli bir biçimde çalışmasına olanak sağlar. Dolayısıyla aracın performansında da artış meydana gelir. Motor parçaları ve yağının aşırı ısınması gibi durumlarda ilgili araç hasar görebilir. Soğutma sistemleri, bu ve benzeri durumların önüne geçerek aracın sağlıklı bir şekilde çalışmasına olanak sağlar.

İki tür soğutma sistemi bulunur. Bunlar, sıvı soğutma ve hava soğutma sistemidir. Sıvı soğutma sisteminde soğutma, soğutma suyu sayesinde gerçekleşir. Saf sudan ve antifrizden oluşan bu su, pompa ile devirdaim yaparak soğutma işlemini gerçekleştirir.

Elektrikli Hizmet Araçlarında Soğutma Sistemine İhtiyaç Var mı?

Motorun daha iyi bir şekilde çalışması için elektrikli hizmet araçlarında soğutma sisteminin yer alması kaçınılmazdır. Üstelik bu durum, söz konusu aracın performansını olumlu yönde etkilemenin yanı sıra çok daha iyi ve güvenilir bir sürüş deneyimini de mümkün kılar. Elektrikli hizmet araçlarında daha az parça yer aldığı için soğutma sistemleri yalnızca motor ve diğer ana parçaları soğutur.

Elektrikli hizmet araçlarında arıza olasılığı, diğerlerine kıyasla çok daha azdır. Etkili bir çalışma için önemli olan, aracın kusursuz bir donanıma sahip olmasıdır. Elektrikli hizmet araçlarında yer alan soğutma sistemleri de aracın çok daha iyi bir şekilde çalışmasına olanak sağlar.

Soğutma sistemleri, pil ömrünün uzun olması için son derece önemlidir. Dolayısıyla söz konusu aracın da çok daha uzun bir süre kullanılabilmesi açısından kritik bir öneme sahiptir. Soğutma sistemleri, motoru ve ana parçaları soğuttuğu için çok daha iyi bir performansı mümkün hâle getirir. Dolayısıyla güvenli ve etkili bir sürüş deneyimi için elektrikli hizmet araçlarının soğutma sistemlerine kesinlikle ihtiyacı vardır.

Soğutma Sistemi Çeşitleri

Soğutma Sistemi Çeşitleri

Bataryayı elektrikli hizmet araçlarında uygun sıcaklıkta tutmak için soğutma sistemleri kullanılır. Bu sistemlerin toplam 4 farklı çeşidi mevcuttur. Elektrikli motorun daha iyi bir biçimde çalışabilmesi açısından bu sistemler son derece önemlidir. Pil güvenliğinden gücüne kadar aracın verimini arttırmak için pek çok etkiye sahiptir. Batarya termal yönetimine göre ayrılan bu sistemleri aşağıda yer alan başlıklara göz atarak ayrıntılı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Hava Soğutmalı ve Isıtmalı Sistem

Elektrikli hizmet araçlarında bulunan soğutma sistemleri arasında hava soğutmalı ve ısıtmalı sistem yer alır. Bu sistemde hava; kabin, atmosfer, klima ya da buharlaştırıcı gibi alanlardan alınır. Sıcak havanın çıkması durumunda ısı değiştiricisi kullanılır. Böylece ısı kazanımı elde edilir.

Isı Pompalı Soğutma Sistemi

Soğutma sistemi çeşitlerinden biri, ısı pompalı soğutma sistemleridir. Hava pompalı soğutma sisteminde evaporatör ve kondenserler kullanılır. Bunlar, hava kanallarına yerleştirilir. Isı pompasının ısıtma durumunda olduğu zaman enerjinin düşürülmesi için ısı eşanjörü soğutma işlemini gerçekleştirir. Kapalı olan ısı pompasında ise doğal soğutma kaynağı ile soğutma yapılır.

Akışkan Soğutmalı ve Isıtmalı Sistem

Akışkan soğutmalı ve ısıtmalı sistem, elektrikli hizmet araçlarında soğutma sistemleri arasında yer alır. Bahsi geçen sistemin özelliği, havanın yanında soğutucu sıvının da kullanılmasıdır. Genel olarak sistemde kullanılan sıvı ikiye ayrılır. Biri, piller ile temas eden sıvı yağlar olarak karşımıza çıkar. Diğeri ise dolaylı yoldan piller ile temas eden glikol su karışımlarıdır. Sıvı soğutmalı ve ısıtmalı sistem, direkt ya da dolaylı olarak bataryaya temas ettiğinden dolayı çok daha iyi bir performansı mümkün hâle getirir. Dolayısıyla en fazla tercih edilen çeşit olarak bilinmektedir.

Evaporatif Soğutma Sistemi

Elektrikli hizmet araçlarında soğutma sistemleri arasında evaporatif soğutma sistemi yer alır. Söz konusu sistemde bataryada meydana gelen ısı, buharlaşma yöntemiyle uzaklaştırılır. Ardından kondenser ısının havaya dağıtılmasını sağlar. Bu sistemde soğutma döngüsünün düşük basınçlı sıvıdan düşük basınçlı buhara dönüştürülmesi söz konusudur. Ana soğutma kanalına evaporatiflerin paralel bir biçimde bağlanmasıyla oluşturulan bir sistemdir.

Elektrikli Hizmet Araçlarında Soğutma Sistemi Nasıl Çalışır?

Her soğutma çeşidinin farklı bir çalışma prensibi mevcuttur. Ancak genel olarak aracın daha iyi bir şekilde çalışması için ısı dengesinin sağlanması son derece önemlidir. Soğutma sistemlerinde optimum sıcaklığın elde edilebilmesi için paketteki ısı dağılımının eşit olması gerekir. Aksi takdirde hücreler arasında birtakım yıpranmaların meydana gelmesi olası bir durumdur.

Soğutma sistemleri, hava koşullarına uygun olarak bataryanın ısınması ve soğumasına olanak sağlar. İyi bir çalışma sonucunda elektrikli hizmet araçlarının çok daha verimli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Ayrıca herhangi bir arıza durumunun yaşanma ihtimali de son derece düşüktür.

Önceki yazımıza https://tragger.com.tr/blog/detail/brisa-fabrikasinda-tragger-kullanimi-basladi/ linkinden ulaşabilirsiniz.