AnasayfaElektrikli Hizmet Araçlarının Batarya Ömrü

Elektrikli Hizmet Araçlarının Batarya Ömrü

Basın Bültenleri
Elektrikli Hizmet Araçlarının Batarya Ömrü

Sürdürülebilir bir gelecek inşa edebilmek için elektrikli hizmet araçların önemi gün geçtikçe artmaktadır. Söz konusu araçlar, karbon ayak izini minimum seviyeye indirerek çevrenin kirlenmesine engel olur. Elektrikli hizmet aracı satın alınacağı zaman dikkat edilmesi gereken en temel unsurlardan bir tanesi, batarya ömrüdür. TRAGGER ürünleri; uzun batarya ömrü, kullanım kolaylığı, yüksek kalite, eşsiz konfor ve çevre dostu sürüş deneyimleri sayesinde ön plana çıkmayı başarır. Dilerseniz siz de uzun ömürlü bir yapıya sahip olan elektrikli hizmet aracı seçenekleri için TRAGGER ürünlerine göz atabilirsiniz.

TRAGGER, tasarım ve otomotiv mühendisliği alanlarında elde ettiği tecrübeler ile ön plana çıkmayı başarır. TRAGGER elektrikli hizmet araçları; engel tanımayan kompakt boyutlara, yüksek manevra kabiliyetine, dayanıklı yapıya, kuvvetli motor gücüne ve dar alanlardaki operasyonları kolaylaştıran geniş görüş alanına sahiptir.

Elektrikli hizmet araçlarının en önemli ve öne çıkan özelliklerinden bir tanesi, dayanıklı ve uzun ömürlü bataryalardır. Batarya ömrü, araçların ne kadar uzun ve konforlu bir kullanım süresine sahip olacağını doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle satın alma işleminden önce elektrikli hizmet araçlarının batarya ömrünü etkileyen faktörler hakkında bilgi sahibi olunması ve bunlara uygun bir şekilde hareket edilmesi gerekmektedir.

Elektrikli Hizmet Araçlarının Batarya Ömrünü Etkileyen Faktörler

Elektrikli hizmet araçlarının batarya ömrü, pek çok faktörden etkilenebilir. Farklı özellikler ve kullanım şekilleri, batarya ömrünü kısaltabilir ya da uzatabilir. Elektrikli hizmet araçlarının batarya ömrünü etkileyen faktörler ise şu şekildedir:

  • Araç alındıktan sonra geçen zaman
  • Aracın şarj dolum şekilleri
  • Aracın muhafaza edildiği hava koşulları

Elektrikli hizmet aracı bataryalarında zaman geçtikçe çeşitli bozulmalar ve arızalanmalar meydana gelebilir. Söz konusu bozulma ve arızalanmalar, zarar gören bataryaların ömrünü kısaltabilir. Fakat bu zararların ortaya çıkması için uzun yıllar geçmesi gerekir. Elektrikli hizmet araçlarının batarya ömrü genellikle kullanım şekline bağlı olarak 10 – 20 yıl aralığında değişiklik gösterir. Dolayısıyla doğru bir şekilde kullanılan hizmet araçlarının ömrü 20 yıla kadar uzayabilir.

Elektrikli hizmet araçlarının batarya ömrü, şarj dolumunun nasıl yapıldığına göre de değişkenlik gösterir. Bataryaların şarj edilmesi için en verimli olan aralık, batarya kapasitesinin %20 ila %80 aralığında olduğu zamandır. Bataryanın tamamen boşalması ve %0 şarja sahip olduğu duruma gelmesi ise araçta hasarlara sebep olabilir.

En ideal şarj dolum şekli, kapasite %20’nin altına düşmeden şarj etmeye başlamak ve %80’e ulaştığında ise şarj etmeyi bırakmaktır. Batarya ömrü, bu şekilde bir şarj dolumu gerçekleştirildiğinde artış göstermektedir. Tüm bunların yanı sıra hızlı şarj dolumuna da acil durumlar dışında başvurulmaması gerektiği belirtilmelidir. Çünkü hızlı şarj istasyonları aşırı derecede ısı enerjisi ürettiği için kimyasal reaksiyona yol açmakta ve şarj tutma kapasitesini zayıflatmaktadır.

Elektrikli hizmet aracı, termal yönetim sistemleri bulunduruyor olmasına rağmen aracın bulunduğu ortamın hava koşulları batarya ömrünü değiştirebilir. Aracın park halinde olduğu durumlarda ekstrem hava koşulları ortaya çıktığında batarya ömrü zarar görebilir. Bu nedenle aracın çok soğuk ya da sıcak ortamlarda park halinde bırakılmamasına dikkat edilmesi son derece önemlidir.

Batarya Kapasitesi 

Elektrikli hizmet araçlarının batarya kapasitesi, modeller arasında değişiklik gösterebilir. TRAGGER atık toplama araçları arasında yer alan Pro LC-S700; 240 Ah, 360 Ah ya da 400 Ah Li-ion bataryaya sahiptir. Söz konusu model, bataryası sayesinde gün boyunca kullanılabilir ve çevreyi kirletmeden topladığı atıklar sayesinde faydalı bir araç olarak değerlendirilebilir. Sessiz ve kolay kullanım imkânına, görüş açısı geniş bir kabine ve pratik bir konteyner kaldırma mekanizmasına sahiptir.

Pro serisinde yer alan başka bir model olan QD-S700, hızlıca değiştirilebilen akü özelliğine sahiptir. Bu sayede kesintisiz bir kullanıcı deneyimi vadeder. 240 – 360 Ah kurşun asit ve 400 Ah Li-ion bataryasıyla QD-S700, tüm bu özellikleriyle ön plana çıkmayı başaran bir modeldir.

TRAGGER tıbbi atık taşıma araçları arasında bulunan T-Car serisi; T-Car 2+2, T-Car 4+2, T-Car 6+2 ve T-Car M2 modellerine sahiptir. Söz konusu modellerin bataryaları ise sırasıyla 8V×170 Ah, 6V×240 Ah, 6V×240 Ah ve 6 V×240 Ah şeklindedir. Max araç hızı 25 km/h olan bu araç çeşitleri, kullanıcıları için güvenli bir alan oluşturmayı başarır.

Elektrikli Hizmet Araçlarının Batarya Ömrü Nasıl Uzatılabilir?

Aracı %100 şarj etmeyerek, uzun süre kullanılmayan bir durumda bırakmayarak ve hızlı şarj istasyonlarını acil durumlar dışında tercih etmeyerek elektrikli hizmet araçlarının batarya ömrü uzatılabilir. Ayrıca hava sıcaklığının çok yüksek ya da düşük olduğu şehirlerde elektrikli hizmet araçlarının garaja park edilmesi ve aracın yazılımının güncel tutulması da batarya ömrünü uzatır.

Elektrikli Araç Bataryaları Çevreyi Kirletiyor mu?

Elektrikli araç bataryaları, çevreyi kirletmez. Aksine fosil yakıtlı araç ve cihazların daha az kullanılmasına öncü olarak çevreye verilen zararı minimum seviyeye indirir. Ayrıca karbon ayak izini de olabildiğince düşürür ve sürdürülebilir bir dünya oluşumuna katkı sağlar.

Günümüz dünyasında karbon salınımı ve çevreye fosil yakıtlar aracılığıyla verilen zararlar hızla artış göstermektedir. Bu nedenle elektrikli hizmet araçlarının kullanımının arttırılması büyük önem arz etmektedir. %100 elektrikli hizmet aracı kullanımına geçildiği takdirde çevreye verilen zarar da aynı oranda azalacak ve geleceğin temiz dünyasının temelleri atılabilecektir.

Önceki yazımıza https://tragger.com.tr/blog/detail/elektrikli-hizmet-araclarinin-cevreye-katkilari/ linkinden ulaşabilirsiniz.