AnasayfaElektrikli Hizmet Araçları ve Sürdürülebilirlik

Elektrikli Hizmet Araçları ve Sürdürülebilirlik

Basın Bültenleri
Elektrikli Hizmet Araçları ve Sürdürülebilirlik

Elektrikli araçlar, güç ihtiyacını akaryakıt yerine elektrikle sağlar. Bu nedenle ulaşım için yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını mümkün kılar. Aynı zamanda elektrikli araç teknolojisinin motorlu araçların ortaya çıkardığı çevre sorunlarına da bir çözüm olacağı düşünülüyor. 

Durum böyleyken son dönemlerde çevre ve sürdürülebilirlik konusu, elektrikli hizmet araçlarına talebi artırıyor. Siz de elektrikli hizmet araçları ve sürdürülebilirlik hakkındaki detaylı bilgiye içeriğimizden ulaşabilirsiniz.

Sürdürülebilirlik kavramını son yıllarda sık sık duyuyoruz. Aslında ilk etapta aklımıza çevreyle alakalı bir tanım gelse de genel olarak pek çoğumuz, tanım yapmakta zorlanıyoruz. Genel anlamda sürdürülebilirlik, insanlığın, doğanın ya da bir şeyin varoluşunu sürdürebilmeyi ifade eder. Toplum, çevre ve ekonomi olarak bu kavram çeşitlendirilebilir.

19. yüzyılda otomobillerin ortaya çıkmasıyla birlikte modern ulaşımda sürdürülebilirlik yaklaşımı ele alınmaya başlandı. Sürdürülebilirlik konseptinin son yıllarda üretilen elektrikli araçlarla bir bağlantısı olduğunu da söyleyebiliriz. Peki, elektrikli araçlar sayesinde sürdürülebilir bir ulaşım gerçekleşebilir mi? Bu sorunun cevabını kısaca açıklayalım.

Elektrikli hizmet araçları ve sürdürülebilirlik üzerine düşünürken, son yüzyıldır kullandığımız motorlu araçlara bakmamız gerekir. Motorlu araçlar, enerjisini fosil yakıtlarla sağlar. Böylece yaydıkları karbonla çevrenin kirlenmesine yol açarlar. Aynı zamanda işlenmesi ya da taşınması gibi işlemlerden dolayı çevreye zarar verirler. 

Fosil yakıtlar dünyada sınırsız değildir. Bu durum, er ya da geç yenilenemeyen enerji kaynaklarının tükeneceğinin veya tükenmese bile uzun vadede çevre kirliliğini artırarak gelecek yaşam için olumsuzluk doğuracağı anlamına geliyor.

Neden Elektrikli Hizmet Araçlarına İhtiyaç Duyulmakta?

Son dönemlerde elektrikli hizmet araçlarıyla alakalı birçok araştırma yapılıyor. Peki, elektrikli hizmet araçları neden bu kadar sık tercih edilir? Bu sorunun cevabı için bu araçların avantajlarına bakabilirsiniz:

  • En önemli artısı, yakıt tasarrufu sağlamasıdır. Fosil yakıtlarla kullanılan araçlar için doğal kaynaklar tüketilir. Elektrik, çok daha az maliyete sahip bir enerji kaynağıdır.
  • Elektrikli araçlar için MTV tahsil edilmez.
  • İyi bir teknolojik donanıma sahiptir ve sürüşü çok daha kolaydır.
  • Daha az karbon salınımına yol açacağı için çevre dostudur.

Yukarıdaki maddeler göz önüne alındığında elektrikli hizmet araçlarına birçok yönden ihtiyaç duyuluyor. Bugün çeşitli alanlarda bu araçlar kullanılır. Örneğin; havaalanları, eğlence merkezleri gibi sektörlerde tercih edilir. Ayrıca çevre temizliği için de elektrikli atık toplama aracı sıkça karşımıza çıkıyor.

Siz de elektrikli hizmet araçlarını tercih etmeyi düşünüyorsanız, TRAGGER markamız bünyesinde yer alan ürünlerimizi inceleyebilirsiniz. Böylece işinizi hem daha kolay hem de daha az bir maliyetle gerçekleştirmeniz mümkün olur.

Elektrikli Hizmet Aracı ve Benzinli Araç Karşılaştırması

Elektrikli Hizmet Aracı ve Benzinli Araç Karşılaştırması

Söz konusu elektrikli hizmet araçları ve sürdürülebilirlik olduğunda, benzinli araçlarla karşılaştırılması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü bu araçların birbirinden pek çok konuda farkı bulunuyor. Genel olarak bu farkları aşağıdaki listede görmeniz mümkün:

  • En önemli farkı, gücü arabayı hareket ettirmek için tekerleklere ileten bileşenler. Benzinli araçlarda fosil yakıtlar kullanılarak güç tekerleğe iletilir. Elektrikli araçlar için yenilenebilir enerji kaynağı kullanılır. Bu araçlar, şarj edilebilir pillerde depolanan güçle gücü tekerleğe aktarır.
  • Benzinli araçlara göre ticari kullanımlarda elektrikli araçlar maddi anlamda tasarruf sağlar. Bunun nedeni, elektrikli araçların benzinlilere göre km başına maliyetinin az olmasından kaynaklı. 
  • Hareketli parçası az olan elektrikli araçlar, benzinli araçlara kıyasla daha az bakım maliyetine sahip.
  • Elektrikli araçların çalışmasını sağlayan pilleri üretmek yüksek maliyetlidir. İlk olarak ham madde tedarik edilmelidir. Bu nedenle elektrikli hizmet araçlarının ilk maliyeti, benzinli araçlara kıyasla daha pahalıdır. 
  • Elektrikli araçların benzinli araçlara göre daha donanımlı bir teknolojiye sahip olması, aracın yüksek fiyatının nedenidir.
  • Benzinli araçlarda meydana gelen karbon salınımı hava kirliliğine sebep olur. Elektrikli araçlarda ise karbon salınımı yok denecek kadar azdır.
  • Elektrikli araçlar, şarj edilerek çalıştırılabiliyor. Günden güne artan şarj istasyonu ile aracı, kullanmaya devam etmeniz mümkündür. 

Yukarıdaki kıyaslamaya göre elektrikli hizmet araçları ve sürdürülebilirlik çok daha avantajlıdır. Öncelikle daha fazla çevre dostu olması, gelecek nesillere güzel bir dünya bırakmak adına önemlidir. Aynı zamanda bir işletmede kullanılan elektrikli hizmet araçları maddi anlamda tasarruf sağlar. Sadece ilk alım maliyeti yüksektir. 

İlerleyen dönemde bakım için harcayacağınız bütçe benzinli araca göre çok daha azdır. Siz de TRAGGER olarak sunduğumuz ürünler arasında ihtiyacınıza uygun olan elektrikli hizmet aracını tercih edebilirsiniz.

Elektrikli Hizmet Araçlarının Üretiminin Çevreye Etkileri

Hizmet araçları ve sürdürülebilirlik konusuna bakıldığında elektrikli hizmet araçlarının çevreye etkisini göz önüne almak gerekir. Nitekim gezegenimiz bugünlerde, tarihin herhangi bir döneminden daha hızlı ısınıyor. Isınmanın temel nedeni ise fosil yakıt kullanımı gibi insan faaliyetleri. 

Risklerin farkında olan kuruluşlar, daha temiz bir dünya için gelecek politikalarında değişikliğe gidiyor. Bu kapsamda net sıfır emisyon taahhütleri açıklayan şirket ve ülke sayısının gözle görülür derecede arttığını söylemek mümkün. TRAGGER ise geliştirdiği mobilite teknolojisi ve elektrikli araçları ile şirketleri, hedeflerine giden bu yolda fayda sağlayarak destekliyor.

İklim değişikliği, nüfusun hızlı artışı ve kontrolsüz kentleşme nedeniyle geleceğe yönelik faaliyetleri desteklemek için söz konusu yeni mobilite biçimleri kritik önem taşıyor. Öyle ki, otomotiv alanında mevcut küresel mobilite sistemlerinin optimum verimi sağlayamadığı bir gerçek. Geçici COVID kısıtlamalarına rağmen sistemde ciddi bir tıkanıklık mevcut. Meydana gelen kazalar ve yüksek fiyatlandırma politikaları da cabası. 

Temiz teknoloji misyonuna sahip mobilite çözümleri, sağlık ve çevre konularında olumlu etkiye sahipken; rahat, güvenilir ve ekonomik özellikleriyle de ön plana çıkıyor. Otomotiv sektörünün, yapılan inovasyonlarla birlikte teknolojik devrimin zirvesinde olduğunun altını çizmek gerek. 

İklim değişikliği konusundaki endişelerin artması, hızlı nüfus artışı ve kentleşme nedeniyle geleceğin nüfus merkezlerini ve ekonomik faaliyetlerini desteklemek için yeni mobilite biçimleri kritik önem taşıyor. 

Geçici Covid kısıtlamasına rağmen, mevcut küresel mobilite sistemlerimiz tıkanıklık, verimsizlik, kazalar ve yüksek fiyatlardan muzdariptir. Ancak temiz teknoloji ile desteklenen mobilite çözümlerinin benimsenmesi, sağlık ve çevre üzerinde daha az etkiye sahip, rahat, güvenli ve ekonomik mobilite çözümlerini mümkün kılabilmektedir. 

Nitekim dünya, yeni inovasyonlar sayesinde otomotiv sektöründe teknolojik bir devrimin zirvesindedir. Değişimin hızlı temposu nedeniyle iş modelleri sekteye uğrayan ve yenilikleri hızla benimsemeye ihtiyaç duyan kuruluşların veya toplumsal faydanın korunmasından sorumlu devletlerin karşılaştığı zorluklar gibi aşılması gereken büyük zorluklar bulunmaktadır.

Araçlar için Elektrik Üretiminin Etkileri

Elektrikli hizmet araçlarının çalışabilmesi için genellikle yenilenebilir enerji kaynağı ve fosil yakıtlar birlikte kullanılır. Bu durum, elektrikli hizmet araçları ve sürdürülebilirlik açısından biraz daha olumsuz görünebilir. Ancak genel olarak elektrikli hizmet araçlarının çok daha fazla çevre dostu olduğu bir gerçektir. 

Güneş ve rüzgâr enerjisi üreten ülkelerde bu araçlar, tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarıyla kullanılabilir. Ancak bazı ülkelerde kömür gibi yakıtlar kullanılmaya devam ediyor. Bu durum, elektrikli araçların tam olarak çevre dostu olduğunu göstermiyor.

Gelecekte Elektrikli Hizmet Araçları

Elektrikli hizmet araçları ve sürdürülebilirlik söz konusu olduğunda gelecekte araçların ne durumda olacağı merak edilir. Günümüzde elektrikli araçların kullanımı %2.5 gibi küçük bir orandadır. Araçların kullanımının artması için bazı geliştirmelere ihtiyaç vardır. Şarj istasyonlarının yaygınlaşması, ilk maliyetin düşmesi, araç kullanıcılarının alışkanlıkları gibi durumlar, elektrikli hizmet araçlarının daha fazla tercih edilmesine sebep olabilir. 

Batarya maliyetleri, ilerleyen dönemde bu araçların daha fazla kullanılmasına etki edecek bir diğer faktördür. Gelecekte ise bataryaların daha az maliyetle üretilmesi amaçlanıyor. Bu süre zarfında şarj istasyonlarıyla alakalı çeşitli çalışmalar da yapılabilir. Ülkelerin elektrikli hizmet araçlarına yapacakları yatırımlar ve teşvikler, ilerleyen süreçte bu araçların daha fazla kullanılmasına neden olacak faktörlerden biridir. 

Kısacası, elektrikli hizmet araçları ve sürdürülebilirlik konusunda bu araçların daha çevre dostu olduğunu söyleyebiliriz. Aynı zamanda ilk alım maliyeti dışında bakım için çok fazla harcama yapılmaz. Şu an için batarya üretim maliyeti biraz fazladır. Ancak elektrikli hizmet araçlarının geliştirilmesi için hala çalışmalar sürüyor. Yapılan çalışmalarla bu maliyetlerin düşürülmesi ve daha fazla elektrikli araçların kullanılmaya teşvik edilmesi hedefleniyor.

Elektrik araçların gelecekte önemli bir yere sahip olacağını öngörüyor ve TRAGGER markamız altında gün çalışmalarımızı titizlikle sürdürüyoruz.

Önceki yazımıza https://tragger.com.tr/blog/detail/fabrikalarda-kullanilan-tasima-araclari/ linkinden ulaşabilirsiniz.