Elektrikli Hizmet Araçlarında Güvenlik ve Emniyet Özellikleri
Elektrikli hizmet araçlarında güvenlik özellikleri, işletmesinde bu araçları kullanan birçok kişi tarafından merak edilir. Otel, çöp toplama ve taşımacılık gibi pek çok alanda elektrikli araçlar kullanılır. Söz konusu araçların kullanılması, çalışma ortamı için bir hayli avantajlıdır. Bu avantajlar aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
- Çalışma ortamında işlerin daha hızlı şekilde yapılmasına ve verimliliğin artmasına olanak tanır.
- Gürültü kirliliğine neden olmaz.
- Fosil yakıtla çalışan araçlara göre çevre dostudur.
- İhtiyaca göre her alana ulaşabilir.
Elektrikli hizmet araçları; farklı batarya, hız ve menzil özelliklerine sahiptir. Dolayısıyla bu araçları satın alırken güvenlik özelliklerine dikkat edilmelidir. Sizler için ele aldığımız bu yazıda yapısal güvenlikten pasif güvenlik özelliklerine kadar pek çok konuda bilgi edinmeniz mümkündür.
Elektrikli Hizmet Araçlarında Yapısal Güvenlik Özellikleri
Söz konusu hizmet araçları olduğunda ilk olarak yapısal güvenlik özelliklerine bakmak gerekir. Bu özellik, aracın üstün donanımı ve mühendisliği ile alakalıdır. Araç içindeki bileşenlerin işlevi için sağlam ve güvenilir şekilde birleşmesini belirten özellikleri kapsar.
Gövde ve Şasi Tasarımı
Bir otomobilin temel yapısal bileşenleriden olan gövde, otomobilin dış yüzeyini oluşturan ve iç mekanın korunmasına yardımcı olan kısımdır. Aerodinamik özellikler, gövdenin tasarımında büyük bir rol oynar. Bu, aracın hava direncini azaltarak enerji verimliliğini artırır. Daha az hava direnci, elektrikli araçların daha uzun menziller kat etmesine yardımcı olabilir. Şasi ise otomobilin ana taşıyıcı yapısını oluşturur ve motor, batarya gibi ağırlıklı bileşenleri taşıyan kısmıdır. Doğru bir şasi yerleşimi, aracın dengeli bir şekilde hareket etmesini ve yol tutuşunun optimize edilmesini sağlar. Aynı zamanda kazalar sırasında enerjinin emilimini optimize ederek aracın içindekilere ekstra koruma olanağı sunar.
Şasi tasarımı, aracın performansı ve güvenliği açısından önemli olan bir diğer unsurdur. Şasi, aracın tüm parçalarını bir arada tutar. Hareket hâlindeyken aracın sarsılma ve çarpmaya karşı dirençli olmasına yardımcı olur. Yani hizmet araçlarına bir denge sağladığını söylemek mümkündür. Her iki tasarım da alüminyum ve polimer gibi kaliteli malzemeler kullanılarak üretilir.
Batarya Güvenliği ve Koruma
Elektrikli araçların enerji ihtiyacını karşılamak için kullanılan bataryalar, farklı kimyasal bileşenlere sahip olabilir. Bunlardan biri de lityum iyon (Li-ion) bataryadır. Lityum iyon bataryalar, yüksek enerji yoğunluğuna sahip olmaları sayesinde diğer batarya türlerine göre daha uzun süre enerji sağlama kapasitesine sahiptir. Ayrıca hafiflikleri sayesinde araçların toplam ağırlığını azaltarak performans artışına katkıda bulunurlar. TRAGGER’in elektrikli hizmet araçlarında bu lityum iyon opsiyonu bulunmakta ve optimum verim almanız için sizlere sunulmaktadır.
Elektrikli Hizmet Araçlarında Aktif Güvenlik Sistemleri
İş yerinde, otelde veya dışarıda fark etmeksizin elektrikli araçların daha iyi çalışması için aktif güvenlik sistemleri vardır. Emniyet açısından bu sistemler oldukça önemlidir. Çünkü sürücünün daha güvenli biçimde aracı kullanmasına olanak tanır. Sürücünün güvenli bir sürüyüş yaşaması için fren sistemleri, emniyet kemerleri ve çelik konstrüksiyon kapalı kabini özellikleri öne çıkarken, konforlu bir sürüş için ergonomik koltuklar ve ısıtmalı ön camlar önemli bir yere sahiptir.
Frenleme Sistemleri ve Sürüş Kontrolü
Buggy arabalar gibi bazı özel araç türleri için frenleme, güvenlik ve kontrol açısından oldukça önemlidir. Elektrikli hizmet araçlarında iki ana frenleme sistemi bulunmaktadır. Bunlardan ilki mekanik frenlemedir. Klasik fren sistemleriyle benzer bir yapıya sahip olan mekanik frenleme, aracın hızını azaltmak veya tamamen durdurmak için kullanılır. Öte yanda rejeneratif frenleme, aracın hareket enerjisini elektrik enerjisine dönüştürüp bataryaya geri yükleyerek çalışır. Bu yüksek teknoloji fren sisteminin bazı benzersiz avantajları şunlardır:
- Enerji Tasarrufu: Aracın hareket enerjisi israf edilmez, bataryaya geri yüklenir. Bu sayede araç daha uzun mesafeler kat edebilir.
- Daha Uzun Batarya Ömrü: Bataryanın sık sık şarj edilmesine gerek kalmaz. Böylece bataryanın genel ömrünü uzatır.
- Azalan Bakım Maliyetleri: Rejeneratif fren sistemi, mekanik frenleme sistemine kıyasla daha az aşındığı için bakım maliyetleri azalır.
- Daha Uzun Fren Ömrü: Frenlerin aşınma hızı azaldığı için fren sistemlerinin ömrü uzar.
- Çevre Dostu: Frenleme sırasında enerjinin geri kazanılması, genel enerji tüketimini azaltır. Bu da çevre üzerindeki olumsuz etkileri minimize eder.
Yukarıda yer alan nedenlerden dolayı rejeneratif fren sistemleri, elektrikli araçlarda sürdürülebilirlik, verimlilik ve ekonomiklik açısından büyük bir avantaj sunar. Bu teknoloji, özellikle enerji verimliliği ve sürdürülebilir taşımacılık hedefleri doğrultusunda giderek daha popüler hale gelmektedir. Bu noktada TRAGGER’in rejeneratif frenleme sistemini kullanarak sunduğu elektrikli hizmet araçları sayesinde siz de iş süreçlerinizde sürdürülebilirlik ve verimlilik için bir adım atabilirsiniz.
Yardımcı Sürüş Teknolojileri
Elektrikli hizmet araçlarında güvenlik özellikleri arasında bulunan yardımcı sürüş teknolojileri, daha iyi bir sürüş deneyimi sunar. Geleneksel araçlardaki gibi bu araçlarda da farklı yardımcı teknolojiler vardır. Bunlardan bazıları aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
- Ön Çarpışma Uyarı Sistemleri: Bu araçlar, yüksek hıza çıktığında önde bulunan engelleri sürücü fark edemeyebilir. Sistem sayesinde sürücü, önündeki nesneler konusunda uyarılır.
- Yan Görüş Kamerası: Bazı hizmet araçları yüksektir ve bu durum, sürücünün yan tarafı görmesine engel olabilir. İlgili kameralar, yan tarafı sürücüye aktararak daha güvenli bir sürüş deneyimi sunabilir.
- Şerit Takip Sistemi: Bu sistem sayesinde araç, şeritte kalır.
- Geniş Görüş Açısı: Görüş açısının daha kapsamlı bir alana hitap etmesi elektrikli araçların dar alanlarda bile rahat bir şekilde hareket etmesini kolaylaştırır.
Yukarıdakilerin yanı sıra farklı yardımcı sürüş sistemleri de vardır. Her biri, aracın çok daha güvenilir ve efektif bir biçimde kullanılmasına olanak tanır. Böylece olası kazaların önüne geçilir ve aynı zamanda iş verimliliği de artar.
Elektrikli Hizmet Araçlarında Pasif Güvenlik Özellikleri
Elektrikli hizmet araçlarının çalışma prensibi için bir diğer önemli özellik, pasif güvenliktir. Bu araçlarda olası sorunlara karşı çalışanı korumak için pek çok güvenlik özelliği bulunur. Sürücünün büyük tehlikelerle karşılaşma olasılığını minimuma indirir.
Hava Yastığı ve Emniyet Kemeri Sistemleri
Geleneksel araçlardan da bilindiği üzere hava yastığı ve emniyet kemeri önemli bir yere sahiptir. Kemerler, hizmet aracında herhangi bir kaza söz konusu olduğu zaman araç içindeki kişilerin hayatını kurtarabilir. Elektrikli hizmet araçlarında güvenlik özellikleri arasında bulunan kemerler, araç içerisinde takılmadığı takdirde uyarı verir.
Hava yastığı da tıpkı kemerler gibi olası kaza durumunda sürücünün ciddi yara almasına engel olur. Araca bağlı olarak pek çok farklı hava yastığı bulunabilir. Çarpışma anında ortaya çıkarak büyük darbelerin önüne geçer.
Acil Durum Sistemleri ve İletişim
Beklenmeyen bir olay ortaya çıktığı zaman acil durum sistemleri, hizmet araçları için kurtarıcı niteliğindedir. Böylece bir sorun olduğunda bu sistemler ve iletişim teknolojileri devreye girerek duruma müdahale eder. Gerekli yardımın bulunmasıyla kişilerin can tehlikesinin minimum seviyeye inmesi amaçlanır.
TRAGGER olarak elektrikli hizmet araçlarında güvenlik özellikleri konusuna dikkat ediyor ve size en iyi araçları sunuyoruz. Dilerseniz siz de sektörünüz için en uygun araçlar için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Böylece hem çalışanlarınızın güvenliğini sağlar hem de iş verimliliğinizi rahatlıkla artırabilirsiniz.
Önceki yazımıza https://tragger.com.tr/blog/detail/yenilenebilir-enerji-kaynaklari-ve-elektrikli-araclar-arasindaki-iliski/ linkinden ulaşabilirsiniz.