Elektrikli Hizmet Araçları ile Akıllı Şehirler
Şehirleşme süreci çok eski tarihlerden itibaren insanoğlunun beraber yaşayarak ihtiyaçlarını gidermesine yönelik ortaya çıkmıştır. Özellikle 18. yüzyıl Sanayi Devrimi itibari ile şehirleşmeler hız kazanmıştır. Şehirleşme hızının artması, şehirlerde birtakım problemlerin baş göstermesine sebep olmuştur. Belli bir planlama olmadan çarpık büyüyen şehirler, yönetim, ulaşım, güvenlik gibi konularda sorun teşkil etmeye başlamıştır. Bu durum da şehirleri oluştururken geleceğe yönelik bir plan doğrultusunda hareket etmenin gerekliliğini göstermiştir. Tüm bu gelişmeler ise akıllı şehirler (smart city), denilen kavramın oluşmasına katkı sağlamıştır.
Peki akıllı şehir nedir? Akıllı şehirler (smart city), şehirde yaşayan kişilerin yaşam kalitesini arttıracak şekilde birbiriyle uyumlu, modern, fonksiyonel ve sürdürülebilirlik açısından katkı sağlayarak bir gelecek sunan ileri teknolojilerle desteklenen şehirlerdir. TRAGGER olarak yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vereceğiz.
Akıllı Şehirlerin Özellikleri
Sürdürülebilirlik açısından önemli bir yere sahip akıllı şehirler ile değişimlere ayak uydurarak insanların gereksinimlerini daha iyi karşılamak amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda sürdürülebilirlik açısından bu şehirler, sadece teknolojinin kullanıldığı teknolojik şehirler olarak düşünülmemelidir.
Sürdürülebilir şehirlerin, akıllı şehir olarak sayılabilmesi için birden fazla özelliğe sahip olması gerekmektedir. Bir şehrin akıllı şehir olabilmesi için şu özelliklere sahip olması gerekir:
- Afet ve acil durum yönetimi
- Akıllı altyapı çalışmaları
- Toplu taşıma uygulamaları
- Ücretsiz internet
- Bilgi güvenliğini sağlama
- Trafik yoğunluğunu azaltacak çözümlere sahip olma
- Temiz enerji ve aydınlatma kullanma
- Güvenlik
- Akıllı atık toplama
- Karbon ayak izini azaltmaya yönelik çalışmalar
- Çağa uygun belediye hizmetlerinin sağlanması
- Etkin bir çevre yönetim sisteminin kurulmasının sağlanması
- Sürdürülebilir haberleşme altyapısının sağlanması
- Etkin coğrafi bilgi sistemlerinin oluşturulması
Akıllı Şehir Konseptinde Elektrikli Araçların Avantajları
Akıllı şehirlerde olması gereken en önemli özelliklerden biri temiz enerji kaynaklarına yönelmek ve bu doğrultuda karbon ayak izini küçültmektir. Bunu sağlamanın bir yolu ise ulaşım sisteminde iyileşmeler yapmaktır. İşte burada söz konusu şehirlerin en büyük yardımcısı elektrikli araçlar olacaktır.
Elektrikli araçları, diğer araçlarla karşılaştırdığımızda doğa dostu bir ulaşım yöntemi olduğu görülmektedir. Özellikle akıllı şehirlerde, belediyeler tarafından kullanılan hizmet araçları, elektrikli hizmet araçları ile değiştirildiğinde hem topluma örnek olma hem de temiz enerji kullanma konusunda bir artış sağlanacaktır.
Elektrikli araçların düşük ulaşım maliyetleri, ses kirliliğini azaltma, fosil yakıt kullanımını azaltma ve karbon ayak izini küçültme gibi birbirinden önemli avantajları mevcuttur.
Düşük Ulaşım Maliyetleri
Elektrik, diğer yakıt türlerine göre daha ucuz olduğu için araçların maliyetlerini de düşürmektedir. Özellikle yakıtların döviz yoluyla yurtdışından ithal edildiği düşünüldüğünde şehir kapsamında elektrikli araçların kullanılması ulaşım maliyetlerinin azalacağını göstermektedir.
Bunun yanı sıra klasik motorlu araçların çalışma prensipleri elektrikli araçlara göre daha karmaşık olduğu için bu araçlarda yağ, balata, filtreler ve motor gibi arızalanma oranı yüksek bir çok etken bulunmaktadır. Ancak elektrikli araçlar bataryayla çalışan daha basit yapıda olduğu için bakım masrafları diğer araçlara oranla daha düşük olmaktadır.
Ses Kirliliğini Önleme
Ses kirliliği, özellikle kalabalık şehirler başta olmak üzere şehirlerin başlıca sorunları arasında yer almaktadır. Bu durum insan psikolojisini olumsuz yönde etkilemektedir. Öte yandan elektrikli araçların sesleri diğer araçlar ile kıyaslandığında yok denilebilecek kadar az bir seviyededir. Özellikle şehir yaşantısında büyük bir dezavantaj olarak ortaya çıkan ses kirliliğini önlemek için bir avantaj olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durum aracın motorunun normal araç motorlarından farklı dizayn edilmesinden kaynaklanmakta olup bu motorlar sayesinde elektrikli araçlar, klasik araçlara göre daha sessiz ve yumuşak bir sürüş deneyimi sunmaktadır.
Ses faktörünü minimum düzeye çekerek sürüş deneyimi yaşatan elektrikli araçlar, bu durumdan dolayı en konforlu araç kategorisinde değerlendirilmektedir.
Fosil Yakıt Kullanımını Azaltma
Günümüzde araçların bir çoğu fosil yakıtlardan üretilen benzin ve mazot yardımıyla çalışmaktadır. Ancak bu durumun kendi içerisinde birçok dezavantajı mevcuttur. Bunların en büyüğü fosil yakıtlarının yenilenemez enerji kaynakları olması ve zamanla azalarak bitecek olmasıdır. Ayrıca bu yakıtlar çevre açısından da bir çok zararı içerisinde barındırmaktadır. Küresel ısınmaya ve hava kirliliğine yol açması bunların başında gelir.Fosit yakıtlar da dünya genelinde eşit dağılmadığı için birçok ülkeyi dışa bağımlı hale getirmektedir. İşte tüm bu durumlar yenilenemez yakıtların yerine alternatif yakıt kaynakları bulunması gerekliliğini göstermektedir.
Akıllı şehirlerin de amaçlarından biri olan temiz enerji için bu konuda elektrikli araçlar daha kullanışlı olacaktır. Çünkü elektrikli araçlar, şarj ile çalışmakta olup benzin ya da mazota oranla %75’e varan bir enerji tasarrufu sağlamaktadır. Ayrıca elektrik, fosil yakıtlara göre daha temiz bir enerji kaynağıdır.
Karbon Ayak İzini Azaltma
Fosil yakıt kullanılan klasik araçlar, egzoz gazı emisyonu yapmaktadır. Dolayısıyla akıllı şehirler için karbon ayak izini arttıran en büyük etkenlerden biridir. Elektrikli araçlar ise debriyaj, egzoz borusu gibi materyallere sahip değildir. Bu durum onu diğer araçlardan ayıran en büyük özelliklerden biridir. Böylece elektrikli araçlar, egzoz emisyonu yapmadan çalışabilmektedir. Özellikle sürdürülebilir şehirler için karbon ayak izini düşürmenin başlıca yolu elektrikli araçlar kullanmaktır.
Elektrikli Hizmet Araçlarının Akıllı Şehirlere Entegre Edilmesi
Akıllı şehirlerde elektrikli araçların kullanılması ile doğal kaynakların daha verimli bir şekilde kullanılması sağlanabilir. Böylelikle karbon ayak izi de azaltılabilir. Bunu yapabilmenin ilk yolu ise hem halka örnek olmak hem de belediyecilik anlayışını da akıllı şehir konseptiyle eşleştirmek için elektrikli hizmet araçlarını kullanmaktan geçmektedir.
Entegre akıllı şehirler, kentsel hizmetlerin ve altyapı çalışmalarının birlikte sorunsuz şekilde işlemesi için entegre sistemler oluşturulmasıyla oluşan şehirlerdir. Bu entegre sistemlere örnek olarak ulaşım sistemleri, enerji sistemleri ve atık yönetim sistemleri gösterilebilir. Tüm bu sistemlerin etkin şekilde kullanılmasında orta payda, trafikte kullanılan araçların özelliklerinin gözden geçirilmesidir. Klasik araçların kullanmış oldukları yakıt hem enerji sistemi hem de atık sisteminin verimliliğini düşürücü etkiye sahiptir. Bunun yanı sıra bu yakıtların kullanımından kaynaklı ulaşım sistemlerinde de gürültü gibi birçok olumsuz etki bulunmaktadır. Ancak elektrikli araç kullanımı atık oluşumunu ortadan kaldırmakla birlikte yenilenebilir bir enerji olduğu için enerji yönetiminin de etkin kullanılmasını sağlayacaktır. Ayrıca gürültü kaynağını ortadan kaldıracağı için etkin bir ulaşım sistemi de sağlayacaktır.
Gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir çevre bırakmayı hedefleyen akıllı şehir uygulaması için elektrikli araçların şehirlere entegre edilmesi de bu nedenle büyük önem taşımaktadır.
Bu alanda doğa dostu elektrikli hizmet araçlarına sahip olan TRAGGER ile işbirliği sağlanabilir. Alanında uzman olan firmanın elektrikli hizmet araçları üretimindeki temel amacı fosil yakıtlı araç ve cihazların daha az kullanılmasını sağlayarak akıllı şehirlerin etkinliğinin arttırılmasında kuruluşlara yardımcı olmaktır. Bu doğrultuda TRAGGER, sunduğu Pro serisi araçlar ve T-car serisi araçlar ile daha iyi bir gelecek için entegrasyon aşamasında sizlere yardımcı olabilir.
Önceki yazımıza https://tragger.com.tr/blog/detail/surdurulebilir-bir-gezegen-icin-atik-yonetimi/ linkinden ulaşabilirsiniz.